Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, η ιερά μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Κουκουζέλη, προστάτη και εφόρου του τοπικού Συλλόγου Ιεροψαλτών.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, μέσα σε κλίμα μελωδικής πανδαισίας και μυσταγωγικής κατάνυξης, οι χοροί των ιεροψαλτών απέδωσαν τους ύμνους του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Στο τέλος τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων ιεροψαλτών.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας πραγματοποιήθηκε η Σύναξη των ιεροψαλτών, στην έναρξη της οποίας ο Πρόεδρος του Συλλόγου, καθηγητής Μουσικής Σπυρίδων Οικονομόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ιεροψάλτες. Στη σύντομη προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία και τη σπουδαιότητα του ρόλου και του έργου του ιεροψάλτου στη θεία λατρεία. Στη συνέχεια ανέγνωσε την εισήγηση του διευθυντού του Μουσικού Σχολείου Τριπόλεως Βασίλειου Μπιστόλα, Θεολόγου – Μουσικού, αναφορικά με τον βίο και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους ιεροψάλτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως και τους συνεχάρη για το ενδιαφέρον αλλά και την πολύτιμη προσφορά τους στη διακονία του ιερού αναλογίου. Αναφέρθηκε στη διαχρονική αξία της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, καθώς και σε λειτουργικά θέματα, που αφορούν το τυπικό της θείας λατρείας. Ζήτησε από τους ιεροψάλτες να διατηρήσουν το ήθος και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, υπογραμμίζοντας το καθήκον όλων να παραμείνει η Ορθόδοξη Βυζαντινή Μουσική αναλλοίωτη, παροτρύνοντάς τους να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη της ψαλτικής στους νέους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαχρονική της συνέχεια ως ανεκτίμητου στοιχείου της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, αλλά και η κάθε Ενορία να αποκτήσει τον δικό της ιεροψάλτη.
Στη συνέχεια, οι καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτες, Φώτιος Θεοδωρακόπουλος, τέως πρόεδρος και χοράρχης του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αιγιαλείας και ο Χαράλαμπος Θεοτοκάτος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πατρών, χοράρχης και καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», αναφέρθηκαν, μέσω των εμπεριστατωμένων εισηγήσεών τους, στο ήθος και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, καθώς και στον ορθό τρόπο απόδοσης των μουσικών ύμνων στις Ιερές Ακολουθίες, με βάση την Ορθόδοξη παράδοση, όπως αυτή εκφράστηκε ανά τους αιώνες και καταγράφηκε μέσα στα κλασικά μουσικά έργα των κορυφαίων διδασκάλων της Βυζαντινής Μουσικής, με σκοπό την εύληπτη πρόσληψη των εκκλησιαστικών ύμνων από τους πιστούς και τη δοξολογία του Τριαδικού Θεού.