Τα αστέρια δεν παύουν να λάμπουν ποτέ… Και η κοινωνία του Αιγίου αποχαιρετά μια σπουδαία Αιγιώτισσα! Τη Μαρία Τσεκούρα, τη Μαίρη Μαράντη όπως έγινε γνωστή στο πανελλήνιο. Μια γυναίκα που πέρα από τη μεγάλη λαμπερή καλλιτεχνική της πορεία, ξεχώριζε για το εκτόπισμα της προσωπικότητάς της! Την καλοσύνη! Την ψυχή! Το πηγαίο χιούμορ και αυτό το τεράστιο χαμόγελο!
Η «βασίλισσα της πίστας» τίμησε και δεν ξέχασε ποτέ την πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε. Πάντα επέστρεφε εδώ και τον τελευταίο χρόνο επέλεξε συνειδητά να επιστρέψει ως μόνιμη κάτοικος στη γενέτειρά της, μοιράζοντας τον χρόνο της αναλόγως των καλλιτεχνικών της υποχρεώσεων.
Η Μαίρη Μαράντη είχε συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες όπως ο Άκης Πάνου, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Τάκης Σούκας, ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Δώρος Γεωργιάδης και βέβαια ο Γιάννης Καραμπεσίνης που την κατέτασσαν ανάμεσα στις πιο σπάνιες μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου. Αξιώθηκε στη ζωή της να ζήσει στην ουσία τρεις μεγάλες καριέρες σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Σε ηλικία μόλις 20 ετών στις αρχές της δεκαετίας του `70 υπήρξε καλλιτεχνικό δίδυμο (και στη ζωή) με το μεγάλο συνθέτη Γιάννη Καραμπεσίνη.
Όπως έλεγε ο ίδιος ο Καραμπεσίνης (σύμφωνα με αφιέρωμα του Κώστα Μπαλαχούτη στο μεγάλο συνθέτη): «Δούλευα στον Σκορπιό στην Πλάκα, όπου σύχναζε όλη η αριστοκρατία. Ήθελα μια λαϊκή τραγουδίστρια για το σχήμα. Γύρναγα τα μαγαζιά. Έχω πάει τον Γενάρη του 1969 στη Βεντέτα στην Αχαρνών. Δεν υπήρχε ψυχή. Βγαίνει μία τραγουδίστρια και μόλις την άκουσα κατάλαβα ότι είχε την γκάμα της Πόλυς Πάνου (μόλις είχε ολοκληρώσει ο Καραμπεσίνης μια χρυσή επταετία με την Πόλυ Πάνου). Την πήρα δίπλα μου και την έφερα στα νερά μου. Αμέσως κάναμε σουξέ»
Δικαίως ο Τύπος της εποχής την «βάφτισε» ως «βασίλισσα της πίστας», προσωνύμιο που την ακολουθούσε πάντα, με αφορμή τις εμφανίσεις τους στις μεγαλύτερες πίστες της εποχής, που στην ουσία Καραμπεσίνης –Μαράντη αποτέλεσαν το τελευταίο μεγάλο ντουέτο της αθηναϊκής νύχτας.
Η Μαίρη τραγούδησε όμως με όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες που τη θεωρούσαν σπουδαία ερμηνεύτρια, γνωρίζοντας μεγάλες δόξες και σημαντικές επιτυχίες!
Σε πιο ώριμη ηλικία, στη δεκαετία του `80 συνέχισε τις εμφανίσεις της σε μεγάλα κέντρα των Αθηνών, ευρισκόμενη πάντα ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της εποχής.
Όταν μετά τη συνειδητή επιλογή της (το 1988) να εγκαταλείψει την Αθήνα και να ζήσει μόνιμα στο Ηράκλειο, αφότου παντρεύτηκε και απέκτησε τον αγαπημένο της γιο Αλέξανδρο, η πρόταση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη (το 1998) να συμμετάσχει στην ταινία «Όλα είναι δρόμος» με την εμβληματική σκηνή και την περιβόητη ατάκα «Ηλία ρίχτο» υπό της ήχους του «θα πάρω φόρα» του Πάνου Φαλάρα (στίχοι) και Μάκη Γιαπρακά (σύνθεση) με τη μαγευτική φωνή της Μαίρης Μαράντη, επανέρχεται στο προσκήνιο και ξεκινά η τρίτη «φάση» της καριέρας της που έμελλε να ολοκληρωθεί τηλεοπτικά την άνοιξη του 2023 με την μεγάλη παραγωγή του «Alpha tv» «Αυτή η Νύχτα μένει» με τον Βασίλη Μπισμπίκη και τον Γιάννη Στάνκογλου.
Μέχρι και σήμερα παράμενε επίτιμη προσκεκλημένη σε γνωστές μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης και έχει συμμετάσχει σε άπειρα αφιερώματα για το καλό λαϊκό τραγούδι, με την παραδοχή από τους πάντες ότι η Μαίρη Μαράντη ήταν μια σπουδαία τραγουδίστρια με ένα σπάνιο ηχόχρωμα στη φωνή της.
Ήταν συγκινητικά τα λόγια της όταν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου μας να συμμετάσχει (χωρίς αμοιβή) στην εκδήλωση για τη βράβευση των φοιτητών στα πλαίσια των αντιδράσεων για τη σχολή Φυσικοθεραπείας, όπου στη μουσική εκδήλωση που ακολούθησε στα Ψηλαλώνια, είχαν την ευκαιρία να την απολαύσουν οι συμπολίτες μας.
Η Μαίρη υπήρξε μια σπάνια καλλιτέχνης… Αιγιολάτρισσα… Και η ξαφνική της απώλεια μετά από ολιγοήμερη «μάχη» με ανίατη ασθένεια αφήνει ένα τεράστιο κενό στους ανθρώπους που την αγάπησαν. Μπορεί η φωνή της να σίγησε ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, μας άφησε όμως παρακαταθήκη σπάνιες μουσικά εκτελέσεις που θα την κρατούν πάντα ζωντανή στις καρδιές μας.
Αντίο, αγαπημένη Μαίρη Μαράντη…
Του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου
(Αντιδημάρχου αξιοποίησης – διαχείρισης δημοτικής περιουσίας –Παιδείας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας)