Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συνδιοργάνωσαν χθες (21/3) διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία– Προσβασιμότητα για όλους».
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας και της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών σε ότι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις πόλεις και γενικότερα σε προτάσεις με κεντρικό σημείο αναφοράς τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνιος Χαροκόπος δήλωσε: «H διαδικτυακή ημερίδα έθεσε ως στόχους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την παρουσίαση θεμάτων των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους καθώς και την ανάδειξη της σημαντικότητας της καθολικής προσβασιμότητας των υποδομών, υπηρεσιών, και αγαθών ως βασική προϋπόθεση για την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικο – οικονομικά δρώμενα, τους οποίους οι ομιλητές εκπλήρωσαν στο ακέραιο. Η Ομοσπονδία, συνεχίζοντας το έργο της, πρόκειται να πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δράσεις που θα προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας».
Κατά τον χαιρετισμό του ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης τόνισε: «Οι αστυνομικοί στεκόμαστε διαρκώς αρωγοί στο πλευρό του πολίτη, υπηρετώντας αυτόν με σεβασμό, κατανόηση και βαθιά ενσυναίσθηση. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται, χωρίς περιθώριο αμφιβολίας, ίση προστασία, ισότιμη παροχή αισθήματος ασφαλείας και ίση τήρηση των δικαιωμάτων τους, ως μέλη του κοινωνικού συνόλου. Όλοι οι πολίτες του τόπου μας, είτε είναι άτομα με αναπηρία είτε όχι, δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Το δικαίωμα στις Υπηρεσίες Υγείας, στην ίση αντιμετώπιση για όλους τους πολίτες στη Δυτική Ελλάδα, θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας, το δικαίωμα όμως στην προσβασιμότητα είναι αυτό που αποτελεί την βασική προϋπόθεση ώστε όλα τα άτομα να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στις
δράσεις της κοινωνίας μας. Χωρίς το δικαίωμα της προσβασιμότητας όλα τα άλλα δικαιώματα μένουν μακριά από τους πραγματικούς αποδέκτες τους… Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με χαρά στηρίζει δράσεις όπως αυτή, που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών από έγκριτους επιστήμονες. Λέμε όχι στον αποκλεισμό, λέμε ναι σε μια κοινωνία ανοικτή χωρίς διακρίσεις”.
Παράλληλα, χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Πατρέων Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Τα θέματα που αφορούν την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία έχουν περιγραφεί και αναλυθεί. Εμείς οφείλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, να αναζητήσουμε γιατί η σημερινή κοινωνική διαμόρφωση αδυνατεί να το κάνει πράξη. Ο Δήμος έχει συγκροτήσει γραφείο ατόμων με αναπηρία με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων και τη βελτίωση των
συνθηκών. Σε όλες τις αναπλάσεις που κάνουμε, στο κέντρο της προσοχής είναι και η προσβασιμότητα. Επίσης το γραφείο μαζί με τον ΚΟΔΗΠ δημιούργησε πρόγραμμα άμεσης πρόσβασης σε περίπτωση σεισμού ή άλλων έκτακτων αναγκών. Όλα αυτά τα κάνουμε μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής στενότητας που την προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης και η κατεύθυνση των κεντρικών πόρων μακριά από τις ανάγκες του λαού».
Συντονιστές της ημερίδας ήταν ο Αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνιος Χαροκόπος.
Σημειώνεται ότι, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διερμηνεία της ημερίδας στη νοηματική γλώσσα, για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής.