Το μονοπάτι της σταφίδας και η γαστρονομία της σταφίδας στο 28ο Φεστιβάλ Σταφίδας

0
19
????????????????????????????????????

Την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο πλαίσιο των ποικίλων εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ Σταφίδας που διοργανώνει φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος «Ο Άγιος Γρηγόριος», πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις. Η 2η Πεζοπορία στο παλαιό ιστορικό μονοπάτι της σταφίδας και το 2ο Σεμινάριο – επίδειξη μαγειρικής.

Στις 6μ.μ. ξεκίνησε η 2η Πεζοπορία στο παλαιό ιστορικό μονοπάτι της σταφίδας με πολλές συμμετοχές που είχε τίτλο «Μονοπάτι Διαβίωσης». Στην πεζοπορία συμμετείχαν ενήλικες αλλά και πολλά παιδιά.

Η συγκεκριμένη δράση σκοπό έχει τη σύνδεση του φυσικού τοπίου με την ιστορική διαδρομή της σταφίδας, μέσα από μια οργανωμένη πεζοπορία στο μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι σταφιδοπαραγωγοί για τη μεταφορά με τα ζώα -της αποξηραμένης σταφίδας- για πώληση στο Αίγιο.

Η αναχώρηση έγινε από την πλατεία του χωριού Γρηγόρη και ο τερματισμός στη γέφυρα του ποταμού Μεγανίτη στην Εφταπίτα Αιγιαλείας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε αναφορά σε ιστορικά στοιχεία και σχετικές διηγήσεις. Η επιστροφή των πεζοπόρων στην πλατεία Γρηγόρη έγινε με αυτοκίνητα, όπου ακολούθησαν απονομές.

Την πεζοπορία διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγίου «Ο Άγιος Γρηγόριος» με τη συνεργασία του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας και Αναρρίχησης Αιγίου, με υπεύθυνη την Γραμματέα του ανωτέρω Συλλόγου Αδαμαντία Σολδάτου.

Με την επιστροφή των πεζοπόρων στην πλατεία Γρηγόρη, στις 8:30μ.μ. και αμέσως μετά τις απονομές, ξεκίνησε ένα πολύ ενδιαφέρον Σεμινάριο – επίδειξη μαγειρικής με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Οι Σεφ Νικόλαος Αγγελακόπουλος και Ιωσήφ Αγγελακόπουλος, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της εστίασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδευτική εμπειρία, συμμετοχή σε φεστιβάλ μαγειρικής, αλλά και με σχετικό συγγραφικό έργο, αναφέρθηκαν αρχικά στην ιστορία της σταφίδας, στις πλούσιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητές της και στα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην συνέχεια παρασκεύασαν επί τόπου, με βάση παραδοσιακές συνταγές, αρκετά φαγητά, γλυκά και ποτά με συστατικό τη σταφίδα. Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις παρασκευές. Συμμετείχε με ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Στη συνέχεια, σε κιόσκια με ροτόντες που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία, ακολούθησε γευσιγνωσία από όλους τους παρευρισκόμενους. Όλοι δοκίμασαν τα υπέροχα γεύματα και ποτά, φανερώνοντας την εντύπωσή τους για τις δυνατότητες χρήσης της σταφίδας στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Το κοινό παρέμεινε για αρκετές ώρες στο χώρο της εκδήλωσης, απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα της Αιγιάλειας, του Κορινθιακού και της Ρούμελης, από την πλατεία του Γρηγόρη, με τα εδέσματα και τα ποτά της σταφίδας.

Οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ Σταφίδας θα συνεχιστούν μετά τον τρύγο και την αποξήρανση της σταφίδας, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, με τα Ανοικτά Εργαστήρια χειροτεχνίας με θέμα τη σταφίδα. Τα ανωτέρω εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Γρηγόρη Αιγιαλείας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2025 διοργανώνονται από το Φιλοπροοδευτικό Σύλλογο Γρηγόρι «Ο Άγιος Γρηγόριος» και πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αιγιαλείας.