Υπόμνημα προς υπουργό Παιδείας και αρχηγούς κομμάτων για τη Σχολή Φυσικοθεραπείας από το δήμο Αιγιαλείας

0
19

Πρόταση –παρέμβαση υπέβαλε ο δήμος Αιγιαλείας στην δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» του υπουργείου Παιδείας, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, καταθέτοντας υπόμνημα (το οποίο αποστέλλεται και στην Υπουργό και τα κόμματα της ελληνικής Βουλής) με τις θέσεις που αφορούν στην αναγκαιότητα αλλαγών ώστε να θωρακιστεί η διαδικασία μεταφοράς της έδρας σχολών.

Στο υπόμνημα αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Ο δήμος Αιγιαλείας, ως έχων έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι στο δήμο λειτουργεί παράρτημα πανεπιστημιακής σχολής, θέτει υπ’ όψιν σας παρατηρήσεις και απόψεις όσον αφορά τον προωθούμενο νόμο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».

Α. Αναμφίβολα το προωθούμενο νομοσχέδιο προκύπτει από την αδήριτη ανάγκη για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο!

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν την εκλογή των πρυτάνεων καταδεικνύουν το γεγονός ότι κατά γενική παραδοχή ο πρύτανης δεν θα πρέπει να είναι όμηρος συντεχνιακών συμφερόντων που υπονομεύουν την ορθή άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Δήμος Αιγιαλείας έχοντας πρόσφατο παράδειγμα απόπειρας μεταβολής της έδρας της σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα, που είναι προφανές ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων και μόνον, διαπιστώνει τη βούληση με το νέο νόμο πλαίσιο να θωρακιστεί η διαδικασία εκλογής του πρύτανη ώστε να μπορεί να λειτουργεί πέρα από συντεχνιακές συμφωνίες και εξυπηρετήσεις.

Β. Η κατάργηση αποφάσεων της ελληνικής Βουλής μέσω εξουσιοδοτικής διάταξης με Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί μείζον πολιτικό και δημοκρατικό ζήτημα και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να επανεξεταστεί ώστε η όποια μεταβολή ή κατάργηση για μια σχολή που ιδρύθηκε με απόφαση της ελληνικής Βουλής να γίνεται με απόφαση της ελληνικής Βουλής και μόνον.

Γ. Στο σχέδιο νόμου που προωθείται στα προτεινόμενα άρθρα «5» και «21» όσον αφορά στη «Διαδικασία ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, μετονομασίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» μέσω Προεδρικού Διατάγματος θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση από το Υπουργείο με σειρά στοιχείων που να δικαιολογούν τις μεταβολές ώστε να μην δρομολογούνται με αδιαφανή κριτήρια τόσο ουσιαστικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία τής κάθε σχολής, του Πανεπιστημίου και τη διασύνδεση με τις κατά τόπους κοινωνίες.

Η πρόσφατη απόπειρα μεταφοράς της έδρας της σχολής Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα με μόλις 90 λέξεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, αποτελεί τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας  να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση σε τέτοιες περιπτώσεις».